dijous, 21 de maig del 2015

Taller sobre comerç just

Aprofitant que el dia 14 de maig és el Dia Mundial pel Comerç Just, avui dia 15, els nois i noies de 5 è,  hem tingut la sort de poder gaudir d'un taller on hem parlat del procès de fabricació de la xocolata. En un primer moment, quan la Marta  ens ha presentat l'activitat, hem pensat:

Quina sort, potser menjarem xocolata? 

Bé, comença el joc.!!!

Primer ens hem dividit en quatre grups, i cada un era una part d'esglaó de la producció de la xocolata : pagesos/es, transformadors del cacau en xocolata (fàbriques),  transportistes i cadenes de distribució (tendes o supermercats).  
Cada grup, ha parlat de les diferents tasques que corresponen a cada esglaó de la producció.






A continuació, en gran grup, s'ha explicat als demés, quina part de la producció representava i quines són les tasques a realitzar.



Per acabar, ens ha donat unes pegatines que representaven cèntims, i ens hem posat d'acord cada grup per repartir aquests dinerons entre els quatre esglaons de la producció, valorar el treball de cadascú.







Vet aquí! Quan ja tenim feta la remuneració econòmica segons pensem nosaltres, la Marta ens treu la real del mercat i comparem. Quina sorpresa!!! Què mal distribuit!!!


La primera imatge, l'hem completat nosaltres, i la del davall ens la tret la Marta.

Lògicament hem encetat un debat sobre el comerç just, un comerç digne per tothom.
I ja podeu imaginar, ens fem moltes i moltes preguntes.....

No hem menjat xocolata, ni dolça ni amarga.!!!

Però si ha resultat un taller viu, interessant i curiós, que ens ajudarà a entendre millor les protestes dels pagesos/es, que reben pocs diners per la seva feina. I la major part del cost de qualsevol producte, augmenta en l'últim esgraó de la producció.
Ah! Gràcies a la Marta per la seva bona explicació i conducció al debat!!!  


1 comentari: